Berkey waterfilters

Als je op zoek bent naar een effectieve & duurzame manier om water te filteren, dan is een Berkey waterfilter de ideale oplossing voor jou. Deze filters staan bekend om de hoge kwaliteit van het gefilterde water dat ze produceren en de betrouwbaarheid van de systemen. Ze worden vaak gebruikt door avonturiers, kampeerders, en huishoudens die zich bewust zijn van de kwaliteit van hun drinkwater. Op deze pagina bespreken we de voordelen en specificaties van de verschillende Berkey waterfilters, zodat jij kunt bepalen welke variant het beste bij jou past.

Onze keuze

Hieronder een overzicht van de beste Berkey waterfilters. Lees verderop op deze pagina per filter de uitgebreide specificaties, voordelen en waar je op moet letten bij je aankoop.

10
Berkey waterfilters

Big Berkey waterfilter Efficient & gemakkelijk in gebruik

De meest populaire Berkey waterfilter en direct ook de beste keuze. Geschikt voor gezinnen van 2-4 personen. Mogelijkheid om extra filterelementen toe te voegen voor snellere doorloop water.
9.5
Travel Berkey

Travel Berkey waterfilter Geschikt voor 1-2 personen

De 2de variant is de Travel Berkey. De naam stipt het al aan: geschikt voor 1-2 personen en uiterst compact waardoor het filter gemakkelijk meegenomen kan worden op reis.

De voordelen van een Berkey waterfilter

Berkey waterfilters vallen onder het “premium” segment van waterfilters. Doordat ze gemaakt zijn van een hoge kwaliteit gepolijst roestvrijstaal gaan ze jaren mee. De filterelementen die in de Berkey waterfilters zitten zijn vervangbaar, waardoor je dus in feite een zeer duurzame oplossing voor het filteren van water in huis haalt. De initiële aanschafprijs ligt hoger dan bij andere waterfilters, maar door deze duurzame constructie verdienen ze zichzelf dikwijls snel terug. Daarbij komt dat de kwaliteit van het gefilterde water het beste is op de markt dankzij de gepatenteerde Black Berkey koolstof filterelementen. Berkey waterfilters filters zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en materialen.

De Berkey waterfilters zijn zeer effectief in het verwijderen van schadelijke stoffen uit water. De filters zijn in staat om bacteriën, virussen, protozoa, en andere micro-organismen uit water te halen, waardoor het water veiliger wordt om te drinken. Dit is vooral belangrijk als je in een gebied woont waar het drinkwater van lage kwaliteit is, of als je vaak onderweg bent en geen toegang hebt tot schoon drinkwater.

Berkey Waterfilters producten

Hoe werkt een Berkey waterfilter?

De filters werken op zwaartekracht, en hebben dus geen externe krachtbron nodig om water te filteren. Je kan dus waar je maar bent (denk aan: camping, wereldreis of een andere situatie waarbij geen stroom aanwezig is) water filteren. Het systeem bestaat uit 2 compartimenten: een bovenste kamer en een onderste kamer. Je vult simpelweg de bovenste kamer waar de filterelementen zich bevinden (zie foto), waarna het water via de filterelementen naar de onderste kamer loopt. Onderaan het onderste compartiment zit het tapkraantje. Hieruit tap je gemakkelijk het gefilterde water.

Berkey waterfilter bovenste compartiment met filters

Het bijzondere aan de Berkey waterfilters is dat je niet een simpel waterfilter in huis haalt, maar een geheel duurzaam waterfiltersysteem dat je naar hartelust kunt uitbreiden en upgraden met allerlei soorten accessoires en toevoegingen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de filterfunctionaliteit uit te breiden met fluoride en arsenicum filters, door deze te monteren aan de bestaande filterelementen. Een echt uitbreidbaar systeem dus, dat aan elke wens kan voldoen.

Specificaties

Berkey waterfilters zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, en elke variant heeft zijn eigen specificaties en kenmerken. Let op dat je goed leest welk model geschikt is voor jou persoonlijke situatie. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire varianten van Berkey waterfilters.

Een kenmerk van Berkey waterfilters is dat ze zeer duurzaam zijn. De waterfilters zijn gemaakt van hoogwaardig gepolijst AISI 304 roestvrij staal dat bestand is tegen slijtage en corrosie (roest). Hierdoor kunnen ze jarenlang dienst doen zonder dat ze vervangen hoeven te worden.


Big Berkey

Big Berkey waterfilter

De Big Berkey is het meest populaire model van Berkey, en dat is niet zonder reden. Dit premium waterfilter heeft een waterreservoir van 8,5 liter dat genoeg water kan houden voor 2-4 personen. Zo hoef je dus niet heel de tijd het bovenste compartiment van het filter bij te vullen. Het model is 50 centimeter hoog en heeft een gewicht van 3 kg.

Je kunt dit model uitbreiden tot wel 4 filterelementen in het bovenste compartiment, dat de doorloopsnelheid van het water tijdens het filteren verhoogt. Dit zorgt voor sneller gefilterd water en is een verdubbeling van de snelheid ten opzichte van het gebruik van 2 filterelementen.

Tip: bekijk ook eens onze volledige review van de Big Berkey.

Travel Berkey

Travel Berkey

Een ander populaire variant is de Travel Berkey. Dit filter is ontworpen voor mensen die veel onderweg zijn en behoefte hebben aan schoon drinkwater. Het filter heeft een capaciteit van 5,7 liter en is geschikt voor gebruik door 1-2 personen. De Travel Berkey maakt gebruik van dezelfde Black Berkey filterelementen als de andere Berkey waterfilters. Het filter is compact en licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is op reis, terwijl je toch de premium “look and feel” behoud.

Tip: bekijk hier de volledige review van de Travel Berkey.

Berkey Light

De Berkey light is in tegenstelling tot alle andere Berkey waterfilters niet gemaakt van Roestvrij staal, maar BPA-vrij plastic. Dit zorgt er voor dat het filter weinig weegt en gemakkelijk is om mee te nemen tijdens outdoor gebruik (backpacken, kamperen of andere activiteiten waarbij licht gewicht van belang is). Dit filter heeft een capaciteit van 10,4 liter en is gemaakt van BPA-vrij plastic. Het filter maakt gebruik van de Black Berkey filterelementen, die in staat zijn om tot 99,999% van de bacteriën, virussen, en andere micro-organismen uit het water te halen.

Go Berkey waterfilter kit

Go waterfilter kit + sport

Voor de mensen die “on the go” willen genieten van gefilterd water heeft het merk een speciale kit samengesteld. Deze kit bestaat uit: een Sport Berkey bidon met ingebouwd mini-filterelement en een Go Mini Berkey. De Go is een kleinere versie van zijn grotere broertjes zoals de Travel en de Royal. Doordat hij 35 centimeter groot is past er precies 1 filterelement in het bovenste compartiment van de Go. Er is echter geen ruimte voor een tapkraantje, dus het onderste compartiment waar het gefilterde water in terechtkomt is tevens je drinkbeker. In de praktijk werkt dit vrij goed, zeker als je onderweg bent. Bekijk de kit en actuele prijs hier.

De sport bidon (inbegrepen in de kit) is erg handig voor het sporten. Hierbij zit het filterelement vastgemaakt aan een soort rietje waarbij het water tijdens het opdrinken wordt gefilterd. Zie de bovenstaande afbeelding voor een illustratie van dit concept.

Beste accessoires voor je Berkey waterfilter

Als je een Berkey waterfilter koopt dan koop je niet simpelweg een waterfilter, maar een duurzaam systeem dat je zelf naar eigen wens kan customizen en upgraden. Dit is wat deze filters zo speciaal maakt. Wij hebben hieronder een paar toffe accessoires voor je Berkey op een rijtje gezet die het gebruiksplezier van je filter zeker zullen vergroten.

Roestvrijstalen kraantje

Roestvrij stalen kraantje

Een van de dingen die ons opvalt als we de Berkey uit de doos halen is het feit dat er een zwart plastic tapkraantje zit waarmee je het water uit je filter tapt. Dit doet af aan de rest van het systeem dat echt een “premium” uitstraling heeft. Dit kun je oplossen door een roestvrijstalen kraantje bij je filter te kopen. Hiermee geef je je Berkey een mooie uniforme uitstraling. Hier te bestellen.

Standaard

Standaard

Deze standaard is erg handig als je je Berkey op het aanrecht in de keuken hebt staan. Doordat het waterfilter op het aanrecht staat zit het tapkraantje vaak te dicht bij het aanrechtblad om er je beker onder te kunnen houden tijdens het tappen.

Deze standaard (beschikbaar voor de verschillende modellen) lost dit probleem op door de Berkey waterfilter zodanig te verhogen dat je er gemakkelijk een mok of glas onder kan houden. Dankzij de rubberen anti-slip pootjes staat het filter ook nog eens super stabiel. Aanrader!

Onderhoud

Waar moet je op letten om te zorgen dat je zo lang mogelijk gebruik kan maken van je Berkey waterfilter? Om de hygiëne en de smaak van het water in het waterfiltersysteem optimaal te houden, adviseren wij om maandelijks zowel het boven en onderste compartiment aan de binnenzijde schoon te maken. Het is aan te raden om de compartimenten te reinigen met een warm sopje, bij voorkeur met gebruik van biologische zeep om het risico op chemische zeepresten in het filter uit te sluiten. In het geval van kalkaanslag kun je eventueel wat azijn aan het water toevoegen.

Mocht het water na verloop van tijd langzamer door de filterelementen lopen dan is het aan te raden om deze ook te reinigen. Dit kun je het beste doen door de filters met het uiteinde naar boven onder de kraan te houden, en met een spons aan de buitenkant schoon te maken. Let op: het is belangrijk om de filterelementen te reinigen zonder zeep en met schoon drinkwater, zodat er geen vervuild water binnenin de filters terechtkomen.

Veelgestelde vragen

Onderstaande vragen hebben wij ontvangen van onze lezers. Heb je zelf ook een vraag? Gebruik dan ons contactformulier.

Hoe lang blijft het gefilterde water in je waterfilter goed?

Het gefilterde water in je Berkey waterfilter kan een paar dagen mee. Gooi het water in het onderste compartiment weg als je het filter langer dan 3-4 dagen niet hebt gebruikt. Bij warm weer raden we aan om het water al na 2-3 dagen weg te gooien.

Hoe lang gaan de Black Berkey filterelementen mee?

De filterelementen kunnen elk 11.350 liter water filteren, samen goed voor 22.700 liter gefilterd water. Bij normaal gebruik kun je ongeveer verwachten dat je zo’n 7 tot 8 jaar met de elementen kunt doen voor je ze moet vervangen. Bij de aanschaf van je Berkey krijg je een handig boekje die je uitleg geeft hoe je kunt berekenen wat je gebruik is, en hoe lang de filters bij jouw specifieke gebruik mee gaan.

Tips voor gebruik

Nu we onze eigen Berkey waterfilter een tijdje gebruiken hebben we enkele tips voor het gebruik, lees ze goed door en doe er je voordeel mee.

  • Vul het bovenste compartiment van het filter tot aan de rand met water, zodat het koolstof in het filter gelijkmatig slijt tijdens het filteren. Dit kan alleen als het onderste compartiment leeg is. Leeg daarom voor je het bovenste compartiment vult ook het onderste.
  • Vul de Berkey waterfilter bij met een glazen kan om het bovenste compartiment met de filterelementen onbeschadigd te houden.

Goedklusgereedschap

Goedklusgereedschap

Al sinds 2015 bezig met het reviewen en gebruiken van allerlei soorten gereedschap.

      Goedklusgereedschap.nl
      Logo