Heggenschaar Slijpen

Het slijpen van je heggenschaar is van essentieel belang voor het welzijn van het apparaat. Ook is het belangrijk voor je knipbeeld. Immers, een strak geknipte tuin wilt toch iedereen? Hieronder vind je informatie over het slijpen van je heggenschaar.

Waarom je heggenschaar slijpen?

heggenschaar slijpen

Een scherp mes aan je heggenschaar is een voorwaarde voor strak gesneden heggen. Door botte messen ontstaan afgeraffelde takken die niet netjes helen en en gevoelig zijn voor schimmels en ziektes. Het kan zelfs je hele heg bederven. Ook is het knippen met een bot mes een stuk zwaarder, wat je zult terugzien in het energie of benzine verbruik van je heggenschaar. Hij zal meer trillen en weerstand geven tijdens het knippen. Niet fijn dus. Daarom is het erg belangrijk om tijdig je heggenschaar te slijpen.

Wanneer slijpen?

Een vraag die we vaak krijgen is: wanneer moet ik mijn heggenschaar slijpen? Dit is een vraag die we niet meet een antwoord kunnen beantwoorden, omdat dat voor iedereen anders is. Het hangt volledig af van je gebruik en soort heggenschaar. Zo is een elektrische heggenschaar eerder bot dan een buxusschaar. Je merkt vanzelf als hij bot begint te worden, en dan weet je dat het tijd is om hem te slijpen. Je merkt dit doordat hij moeilijker door takken heen gaat als voorheen. Ook kunnen er bramen vormen op het mes doordat je perongeluk iets anders hebt geraakt. Dit zie je vooral veel bij telescopische heggenscharen. Het beste moment om je heggenschaar te slijpen is in de winterperiode. Er valt dan weinig te doen in de tuin, en je hebt alle tijd voor deze klus.

Tip: bekijk ook eens alle heggenscharen van Gardena.

Heggenschaar Slijpen

Benodigde tijd: 1 uur.

Het slijpen van je heggenschaar kun je volledig zelf doen, mits je wel een beetje handig bent. Zo niet, dan adviseren we je om het door een speciaalzaak te laten doen. Voor de handige klussers is hier een stappenplan:

 1. Controleer of de heggenschaar is losgekoppeld

  Voordat je begint met het slijpen van je heggenschaar is het belangrijk om te checken of je veilig te werk kan gaan. Controleer of de heggenschaar is losgekoppeld van zijn energiebron (elektriciteit, benzine).

 2. Demonteer de mesbeschermer

  Demonteer de mesbeschermer, en controleer het mes op breuken en beschadigingen.

 3. Speling van de messen controleren

  Controleer de speling tussen de twee messen. Deze moet minimaal zijn. Je bent nu klaar om te slijpen.

 4. Veiligheid

  Tijdens het slijpen draag je een veiligheidsbril, gehoorbeschermers en werkhandschoenen.

 5. Slijpmethode kiezen

  Je kunt het mes slijpen met de hand doormiddel van een slijptol en een slijpschijf. Slijp met de hoek van het mes mee.

 6. Wisselen van kant

  Nadat je de ene kant hebt gehad, draai je de heggenschaar om en doe je de andere kant.

 7. Monteren

  Als je klaar bent monteer je de mesbeschermer weer, en smeer je het mes in met een harsoplossend smeermiddel. Je bent nu klaar met slijpen en je heggenschaar is weer superscherp.

Mocht je willen zien hoe dit moet, bekijk dan even het onderstaande filmpje.

Ben je na het lezen van deze informatie helemaal enthousiast geworden om in je tuin aan de slag te gaan? Bekijk dan eens de heggenscharen van Bosch.

Goedklusgereedschap

Goedklusgereedschap

Al sinds 2015 bezig met het reviewen en gebruiken van allerlei soorten gereedschap.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Goedklusgereedschap.nl
   Logo