Heggenschaar Slijpen


Het slijpen van je heggenschaar is van essentieel belang voor het welzijn van het apparaat. Ook is het belangrijk voor je knipbeeld. Immers, een strak geknipte tuin wilt toch iedereen? Hieronder vind je informatie over het slijpen van je heggenschaar.

Waarom je heggenschaar slijpen?

heggenschaar slijpenEen scherp mes aan je heggenschaar is een voorwaarde voor strak gesneden heggen. Door botte messen ontstaan afgeraffelde takken die niet netjes helen en en gevoelig zijn voor schimmels en ziektes. Het kan zelfs je hele heg bederven. Ook is het knippen met een bot mes een stuk zwaarder, wat je zult terugzien in het energie of benzine verbruik van je heggenschaar. Hij zal meer trillen en weerstand geven tijdens het knippen. Niet fijn dus. Daarom is het erg belangrijk om tijdig je heggenschaar te slijpen.

Wanneer slijpen?

Een vraag die we vaak krijgen is: wanneer moet ik mijn heggenschaar slijpen? Dit is een vraag die we niet meet een antwoord kunnen beantwoorden, omdat dat voor iedereen anders is. Het hangt volledig af van je gebruik en soort heggenschaar. Zo is een elektrische heggenschaar eerder bot dan een buxusschaar. Je merkt vanzelf als hij bot begint te worden, en dan weet je dat het tijd is om hem te slijpen. Je merkt dit doordat hij moeilijker door takken heen gaat als voorheen. Ook kunnen er bramen vormen op het mes doordat je perongeluk iets anders hebt geraakt. Dit zie je vooral veel bij telescopische heggenscharen. Het beste moment om je heggenschaar te slijpen is in de winterperiode. Er valt dan weinig te doen in de tuin, en je hebt alle tijd voor deze klus.

Heggenschaar Slijpen

Het slijpen van je heggenschaar kun je volledig zelf doen, mits je wel een beetje handig bent. Zo niet, dan adviseren we je om het door een speciaalzaak te laten doen. Voor de handige klussers is hier een stappenplan:

 1. Controleer of de heggenschaar is losgekoppeld van zijn energiebron (elektriciteit, benzine).
 2. Demonteer de mesbeschermer, en controleer het mes op breuken en beschadigingen.
 3. Controleer de speling tussen de twee messen. Deze moet minimaal zijn. Je bent nu klaar om te slijpen.
 4. Tijdens het slijpen draag je een veiligheidsbril, gehoorbeschermers en werkhandschoenen.
 5. Je kunt het mes slijpen met de hand doormiddel van een slijptol en een slijpschijf. Slijp met de hoek van het mes mee.
 6. Nadat je de ene kant hebt gehad, draai je de heggenschaar om en doe je de andere kant.
 7. Als je klaar bent monteer je de mesbeschermer weer, en smeer je het mes in met een harsoplossend smeermiddel.

Mocht je willen zien hoe dit moet, bekijk dan even het onderstaande filmpje.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Goedklusgereedschap.nl
   Logo