Hoe bereken je oppervlakte?

Wanneer u een plattegrond maakt, moet u bedenken hoe u de oppervlakte gaat berekenen. U kunt gebruik maken van vierkante meters of meters, afhankelijk van uw voorkeur. U moet er echter rekening mee houden dat de oppervlakte anders zal zijn, afhankelijk van waar u het meet. Hier volgen een paar tips over hoe u gemakkelijk de oppervlakte kunt berekenen:

Meten vanaf de bovenkant

Het is over het algemeen het beste om de oppervlakte vanaf de bovenkant of het dak te meten. Dit komt omdat wanneer u de oppervlakte vanaf de grond meet, u delen van het gebouw meet waar u geen rekening mee hoeft te houden. Wanneer u bijvoorbeeld het oppervlak aan de voorkant van het huis opmeet, neemt u een gebied mee dat loopt van de voordeur tot aan de straat. U hoeft dit gebied niet in uw berekeningen op te nemen omdat u er doorheen kunt lopen wanneer u het huis verlaat. In dit geval kunt u beter het gebied vanaf het dak of de bovenkant van het gebouw meten, omdat hier de metingen beginnen en eindigen.

De grondbeginselen van het berekenen van oppervlakte

Voordat je begint met het inrichten van je kamer, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal zaken zoals de vierkante meters van je beschikbare ruimte. Vierkante meters hebben alles te maken met de oppervlakte; met andere woorden, hoe groot is de kamer of ruimte die je beschikbaar hebt? Om erachter te komen hoeveel vierkante meter u heeft, gebruikt u de basisformule:

w i i = vierkante meters

(w is breedte, i is hoogte.)

Als u bijvoorbeeld een kamer hebt met dubbele openslaande deuren en die deuren zijn een meter breed en een meter hoog, dan is uw totale beschikbare ruimte 2 x 2 = 4 vierkante meter. U kunt deze formule ook gebruiken om uit te vinden hoeveel ruimte u op zijn minst heeft, ongeacht de grootte of vorm van de kamer of ruimte.

Hoeveel vierkante meter heb ik nodig om een kamer in te richten?

Als u eenmaal weet hoeveel vierkante meter u hebt, kunt u bepalen hoeveel vierkante meter u nodig hebt om een kamer in te richten. Om te weten hoeveel vierkante meter u nodig heeft, vermenigvuldigt u de vierkante meter met twee:

2 x 2 x 2 x 2 = 16 vierkante meter

(d.w.z., vier vierkante meter x twee = 16 vierkante voet.)

Als u bijvoorbeeld 4 x 4 x 4 = 64 vierkante meter hebt en u besluit een kamer in te richten met dubbele openslaande deuren van 2 meter breed en 2 meter hoog, hebt u daarvoor 16 vierkante meter ruimte nodig. Dat betekent dat je op zijn minst een ruimte van 8 x 8 = 64 vierkante meter nodig hebt om deze kamer in te richten. Houd in gedachten dat als je veel ruimte hebt, je misschien niet zoveel ruimte nodig hebt als je denkt dat je nodig hebt. Een groot deel hangt af van hoe groot u de kamer wilt hebben.

Gebruik de juiste eenheid

De volgende stap is het kiezen van de juiste meeteenheid voor uw oppervlakte. U kunt vierkante voet of meter gebruiken, maar over het algemeen is het beter om vierkante voet te gebruiken. Dit komt omdat wanneer u in voeten meet, de meting minder nauwkeurig zal zijn dan wanneer u meters gebruikt. Een ander voordeel van het gebruik van vierkante voet is dat u niet hoeft om te rekenen wanneer u de afmetingen tussen verschillende landen vergelijkt. Als u bijvoorbeeld de oppervlakte van een vierkante voet in Australië wilt weten, hoeft u het getal alleen maar met 4 te vermenigvuldigen.

Gebruik de juiste taal

Wanneer u het over bouwoppervlakten hebt, kunt u over het algemeen het beste het woord ‘oppervlakte’ gebruiken in plaats van ‘vierkante voet’. In onroerend goed kringen, wordt het woord ‘vierkante voet’ gebruikt als een verkoopargument om deze woning te onderscheiden van andere huizen in de omgeving, omdat de vierkante voet zo veel groter zal zijn. Echter, in een bouwgebied zal het gebruik van het woord ‘oppervlakte’ geen verkeerde indruk wekken bij de toehoorder. De meeste bouwexperts leggen uit dat wanneer je het hebt over oppervlaktes in een constructie, je meestal refereert aan de afmetingen van de kamers in plaats van de oppervlakte in het algemeen. Als je bijvoorbeeld een rechthoekige kamer hebt met muren van 2 voet en een plafond van 6 voet, zou je zeggen dat de kamer een oppervlakte heeft van 14 vierkante voet, terwijl je, als je het over de omtrek van de kamer hebt, zou zeggen dat deze een omtrek heeft van 28 vierkante voet.

Zorgen over de details

Het laatste wat je nodig hebt bij het berekenen van de oppervlakte is iets omslachtigs als het meten van deuren en ramen. Je kunt heel eenvoudig te werk gaan met slechts een paar basismetingen of je kunt een volledige walkthrough doen met een meetlint om alle noodzakelijke details te krijgen.

Deze tips voor het eenvoudig berekenen van de oppervlakte helpen u om snel en gemakkelijk de juiste afmetingen voor uw plattegrond te bepalen.

Beslis of u een open plattegrond wilt of een kamer met een plafond

Een van de belangrijkste dingen die u moet beslissen is of u een open plattegrond wilt of een kamer met een plafond. Als u kiest voor een open plattegrond, moet u ervoor zorgen dat de ruimte groot genoeg is voor alle meubels en andere elementen die u in uw ontwerp wilt opnemen. Dit kan een uitdaging zijn als je een klein appartement of een heel kleine kamer hebt. U zou kunnen overwegen om voor een open plattegrond te gaan, zodat u het meeste uit de beschikbare ruimte kunt halen.

Denk aan het licht en de schaduw

Een ander belangrijk ding dat u moet beslissen is hoe u wilt dat het licht zich gedraagt in relatie tot de kamer die u ontwerpt. Er zijn verschillende opties, variërend van geen verlichting tot volledige verlichting, zodat u precies kunt zien wat u doet. U moet beslissen hoe u wilt dat de verlichting de ruimte zelf beïnvloedt en hoe u wilt dat de ruimte het licht beïnvloedt. Misschien wilt u bijvoorbeeld overdag volledig licht, of misschien wilt u het licht juist uitlaten omdat u niet wilt dat de kamer overdadig verlicht lijkt. De keuze is aan u. U kunt het bestaande licht in uw voordeel gebruiken of u kunt extra verlichting aanbrengen om beter aan uw behoeften te voldoen.

Heeft u openslaande deuren of ramen nodig?

Een derde belangrijke beslissing die u moet nemen is of u openslaande deuren of ramen nodig heeft om de uitstraling te krijgen die u wilt. Er zijn verschillende opties, variërend van geen deuren of ramen tot dubbele openslaande deuren of ramen, zodat u al het beschikbare licht kunt benutten. U kunt het bestaande licht gebruiken of extra verlichting in uw voordeel brengen. Houd er wel rekening mee dat als u dubbele openslaande deuren hebt, het misschien niet het beste idee is om ze de hele tijd open te houden zodat u het licht kunt benutten. Dit kan ertoe leiden dat er veel warmte in de kamer wordt vastgehouden omdat er geen luchtstroom is.

Een paar laatste tips

Als je je kamer eenmaal in je hoofd hebt, is het tijd om op papier aan de slag te gaan. Je kunt verschillende hulpmiddelen gebruiken om je te helpen bij het ontwerpen van de kamer, zoals CAD-software (computer-aided design), blauwdrukken, plattegronden, enz. Je moet het ontwerpproces echter niet overhaasten, want het is een kunst om een ontwerp zowel mooi als functioneel te maken. U kunt ook overwegen een professionele ontwerper in te huren die u kan helpen uw visie tot leven te brengen.

Goedklusgereedschap

Goedklusgereedschap

Al sinds 2015 bezig met het reviewen en gebruiken van allerlei soorten gereedschap.

      Goedklusgereedschap.nl
      Logo