Top-10 beste Bovenfrezen

Voor elke liefhebber van houtbewerken is een freesmachine een ‘must’. Het is vaak een lastige klus om uit te zoeken welke bovenfrees het beste bij je past. Er zijn vele soorten bovenfrezen die verschillen in handigheid, vermogen, prijs, opties en kwaliteit. Wij zullen hier de tien bestverkochte bovenfrezen met je bespreken en de belangrijkste verschillen en overeenkomsten uiteen zetten zodat je een onderbouwde keuze kunt maken bij het uitkiezen van een bovenfrees voor persoonlijk gebruik.

Wat is een bovenfrees?

Bovenfrees

De freesmachine is een handige powertool voor elke klusser voor het bewerken en afwerken van hout, kunststof en aluminium. De freesmachine is een snijgereedschap waarin frezen, een soort beitels, bevestigd kunnen worden die profielranden en versieringen kunnen aanbrengen. Er zijn verschillende soorten freesmachines met uiteenlopende functies. Je hebt bijvoorbeeld de muurfrees, kantenfrees of bovenfrees. Er bestaat ook een multifrees met verschillende opzetstukken die je daardoor kan omtoveren tot verschillende frezen. Een bovenfrees heet zo omdat je hem van bovenaf op het te bewerken materiaal beweegt om gleuven, randen of versieringen aan te brengen. Of je het nu voor een hobby of als professioneel klusser nodig hebt, het is belangrijk om de bovenfrees te kiezen die het beste bij het beoogde gebruik past.

Bovenfrees kopen

We zullen hier de tien bestverkochte bovenfrezen van dit moment bespreken op basis van ervaringen, gebruiksspecificaties en mogelijkheden. Dit kan je helpen bij het kopen van een bovenfrees om zelf een keuze te maken welke bovenfrees het beste bij jou past.

Daarnaast kun je de volgende bovenfrezen bekijken.

Bosch POF1200AE

Bosch POF1200AE

Deze Bosch bovenfrees heeft een motor van 1200 Watt. Het heeft een geïntegreerde spilvergrendeling waardoor het erg makkelijk is om een frees te wisselen. Gebruiksgemak staat voorop bij de Bosch. Hij ligt ook erg makkelijk in de hand met een ergonomisch design en kan zonder moeite cirkels of sjablonen zagen. Net als de Powerplus zit ook hier ruimte voor stofafzuiging.

Een nadeel is dat er maar 1 frees is bijgeleverd. Een set van zes frezen kan met een meerprijs bij besteld worden. Een ander veel genoemd nadeel is dat er geen koffer bijgeleverd wordt, waardoor de machine wat lastig op te bergen is.

Hij is een stuk prijziger dan de Powerplus terwijl het een vergelijkbare machine is met eenzelfde motor en grotendeels dezelfde mogelijkheden. Deze machine ligt wel wat lekkerder in de hand door het ergonomische design. Daarbij komt dat het gemaakt is door Bosch, een gerenommeerd merk in de gereedschap industrie. Kwalitatief dus ijzersterk.

Powerplus POWX0910

Powerplus POWX0910 Bovenfrees

Deze krachtige freesmachine heeft een zachte prijsje en veel extra accessoires. De machine heeft een vermogen van 1200 Watt wat het tot een degelijke krachtige machine maakt. Het is een prima prijs/kwaliteit verhouding en ideaal voor de beginnende en gevorderde doe-het-zelf klusser. Het is een robuuste machine wat goed in de hand ligt.
Een zesdelige freesset is meegeleverd, waardoor je meteen verschillende klussen aan kan met deze machine. De freesdiepte is instelbaar tot maximaal 35 mm. Er zit ook nog een aansluiting voor stofafzuiging op.

Een nadeel is dat de bijgeleverde handleiding wat klein is en daardoor moeilijk leesbaar. Dit kan je oplossen door de makkelijk leesbare handleiding van de website te halen. Een ander nadeel is dat de machine in elkaar gemonteerd niet meer terug in de verpakking past. Er wordt ook geen koffer meegeleverd.

Bosch POF1400ACE

bosch POF1400AE Bovenfrees

Deze krachtpatser heeft een vermogen van 1400 Watt en is daarmee een van de sterkere machines. Veeleisende en zware freesklussen zijn deze machine op het lijf geschreven. Daarnaast kan hij tot wel 0.1 mm met precisie worden afgesteld. In vergelijking met de Bosch POF1200AE kan deze machine krachtiger en preciezer te werk worden gezet. De machine heeft een geïntegreerde werklamp waardoor het werkstuk altijd goed zichtbaar is. Ook heeft hij een aansturing voor stofafvoer. Het heeft net als de POF1200AE een ergonomisch design en ligt daardoor comfortabel in de hand.

Een nadeel is dat er maar 1 frees is bijgeleverd. Een set van zes frezen kan bij besteld worden. Een ander genoemd nadeel is de wat hogere prijs, maar daar krijg je dus wel kracht en kwaliteit voor terug. Deze machine is ideaal voor de professionele klusser.

Ferm PRM 1015

Ferm PRM1015

Deze freesmachine heeft een motor van 1300 Watt. Het is een gebruiksvriendelijk apparaat wat comfortabel in de hand ligt. Er is ingebouwde LED verlichting aanwezig waardoor met gemak gewerkt kan worden in slecht verlichte ruimtes. Ook bij deze machine wordt een zesdelige freesset meegeleverd.

Een veelgenoemd nadeel is dat de machine wat lawaaierig is en dat hij soms kan gaan trillen bij de krachtige klussen. Ook is de hoogte verstelling wat stroef.

Het is een machine voor een zachte prijs. Prijs en kwaliteit verhouding lijkt prima in orde. Het is vooral een machine voor de beginnende doe-het-zelver met lichte klussen.

Einhell RT-RO 55

Einhell RT-RO 55

Het vermogen van deze prima freesmachine is 1200 Watt. De freesdiepte is redelijk precies in te stellen op maximaal 55 mm. Een handige kabelclip is meegeleverd om het drie meter lange snoer makkelijk te kunnen opbergen. Verder heeft de machine twee handvaten die comfortabel van grip zijn.

Nadeel is dat er geen frezen worden meegeleverd. Deze eenvoudige machine doet wat hij moet doen en heeft vele afstelopties.

Hitachi M12VE

Hitachi M12VE

Deze krachtpatser heeft maar liefst een vermogen van 2000 Watt. De freesdiepte is met precisie af te stellen tot 65 mm. Ondanks de krachtige motor is hij licht in gewicht. Hij is ook makkelijk in de bediening, zoals een traploos regelbaar toerental en instelbare handgrepen. Heeft een spantangdiameter van 12 mm. Het toerental is variabel in te stellen waardoor deze bovenfrees een breed toepassingsbereik heeft.

Het enige nadeel is dat er geen freesstuk wordt meegeleverd. Verder is het snelle machine voor professioneel gebruik. Inclusief parallelaanslag, sjabloongeleider van 18 millimeter en sleutel van 23 millimeter.

DeWalt DW615

DeWalt DW615

Het vermogen valt tegen met 900 Watt, maar hij kan wel een toerental van 24.000 per minuut halen. Het ingestelde toerental blijft stabiel en constant waardoor het makkelijk is freesklussen te klaren. Deze snelle machine heeft een drietraps revolversaanslag waardoor het verzetten van de freesdiepte moeiteloos gedaan kan worden. Hij heeft ook een aansluiting voor stofafzuiging. Het is een lichtgewicht en makkelijk in de omgang.

Een nadeel is dat er geen frezen meegeleverd worden. Het is een snelle machine geschikt voor alle soorten klussen. Heeft een spantangdiameter van 6 / 8 mm. Inclusief afzuigkit, parallelaanslag, twee geleidestangen, sleutels en spantang 8mm.

Metabo OFE 1229 Signal

Metabo OFE 1229 Signal

De Metabo heeft een vermogen van 1200 Watt en kan 25.000 toeren per minuut halen. Handige features zijn het meetklokje zodat de freesdiepte nauwkeurig ingesteld kan worden en een overbelastingsbeveiliging tegen overhitting van de motor. Ook hier is ruimte voor stofafzuiging. Hij is erg stabiel door de 2-kolommengeleiding en de asvergrendeling maakt het gemakkelijk om te switchen tussen frezen. De Metabo bovenfrees heeft ook een overbelastingsbeveiliging zodat je altijd veilig aan het klussen bent.

Wordt geleverd met een parallelgeleider met fijninstelling, afzuigerverbindingsstuk, steeksleutel en een handleiding. Verders heeft deze veelzijdige machine niet veel accesoires nodig.

Makita RP1800FX

Makita RP1800FX

De Makita is een sterkte machine met een vermogen van 1850 Watt. Deze bovenfrees is geschikt voor zware klussen. Hij heeft een exacte frees diepte tot maximaal 70 mm! Naast krachtig, is hij ook soepel in gebruik. Er worden veel accessoires bijgeleverd zoals een parallelgeleider met fijnafstelling. De Makita is voorzien van Anti Vibratie Technologie en ingebouwde LED verlichting.

Een nadeel is dat er standaard geen frezen worden meegeleverd. Een ander minpunt is dat de blokkering van de diepteinstelling soms los kan springen. Ook is de machine redelijk zwaar.

De Makita is een van de krachtigere freesmachines die geschikt is voor professioneel gebruik. Hij is uitgerust met vele opties die het werken met de machines aangenaam maken.

Black & Decker KW900EKA

Black & Decker KW900EKA

Deze allround freesmachine komt met een handige koffer en veel extra’s. Hij heeft een vermogen van 1200 Watt. Er worden zes frezen bijgeleverd en je kan dus zo van start gaan. Het is makkelijk hanteerbaar en precies in te stellen tot maximaal 55 mm.

Een minpunt is dat deze machine geen aansluiting voor stofafzuiging heeft. Tevens zijn de verticale geleiders wat stroef wat ervoor kan zorgen dat je soms niet meer heel gecentreerd kan werken doordat hij wat verschuift of kantelt.

Het is een handige degelijke machine voor de doe-het-zelver met handige extra’s zoals de koffer en de freesset.

Aanbevelingen

De verschillende freesmachines hebben veel overeenkomsten in opties, zoals ruimte voor stofafzuiging en ingebouwde verlichting. De grootste verschillen zitten in het vermogen van de motor en de diepte instelling. Ook wordt bij sommige machines een zesdelige freesset geleverd, terwijl er bij andere machines geen enkele frees wordt meegeleverd.

Voor de professional met zware klussen zijn de krachtige kwalitatieve machines met veel vermogen ideaal, zoals de Bosch POF1400AE, de Makita en de Hitachi. Ze hebben een krachtige motor en kunnen zeer precies ingesteld worden. Voor de beginnende doe-het-zelver is de Powerplus een degelijke machine voor een zacht prijsje. Voor de beginnende klusser is een vermogen van 1200 Watt prima om mee te werken. We hebben dus niet 1 winnaar. Het belangrijkste is dat je in de gaten houdt wat voor klus je moet klaren en hoeveel ervaring je zelf hebt met een frees.

Veelgestelde vragen

Hoe lang zit er garantie op bovenfrezen?

Op deze bovenfrezen krijg je 2 jaar garantie, ongeacht welk merk je kiest. Zo weet je altijd dat je met een gerust hart een nieuwe bovenfrees kan kopen, en mocht er iets mis zijn, je ook altijd terecht kunt bij de klantenservice met je probleem.

Welk merk bovenfrees is het beste?

Over het algemeen worden de beste bovenfrezen gemaakt door Bosch en Makita. Deze merken zijn al jarenlang een begrip in de gereedschapswereld en staan voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Dankzij de jarenlange ervaring zijn de bovenfrezen van deze merken zeer geavanceerd en verder ontwikkeld dan de concurrent.

Wat is het verschil tussen een bovenfrees en een onderfrees?

Een bovenfrees is ontworpen om van bovenaf te frezen, terwijl een onderfrees van onderaf freest. Het belangrijkste verschil is dat de bovenfrees gemakkelijker te gebruiken is voor randbewerking en decoratieve freesbewerkingen, terwijl een onderfrees beter geschikt is voor grotere bewerkingen.

Hoe gebruik ik een bovenfrees?

Hoe je het beste een bovenfrees kunt gebruiken is het bevestigen van het apparaat aan een werkbank. Daarna kies je een geschikt freesbitje voor de klus. Stel de diepte in die je wilt frezen en start de frees. Houd de bovenfrees stevig vast en beweeg hem langzaam langs het werkstuk.

Goedklusgereedschap

Goedklusgereedschap

Al sinds 2015 bezig met het reviewen en gebruiken van allerlei soorten gereedschap.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      Goedklusgereedschap.nl
      Logo