Een boorhamer is geschikt voor het boren en beitelen in hard materiaal zoals beton, steen of andere harde steensoorten. Een boorhamer is vele malen sterker dan een klopboormachine. De krachtigere hamerfunctie kan onafhankelijk van de rotatiesnelheid geregeld worden. Bij iedereen past weer een andere boorhamer, en aan de hand van deze adviespagina kun je erachterkomen welke boor-/ combihamer het beste bij jou past.
Beitelfunctie
Een boorhamer met beitelfunctie wordt ook wel een combihamer genoemd. Op een combihamer kun je een aparte puntbeitel of platte beitel schroeven via het SDS-Plus boren systeem. Hij is hierdoor geschikt voor licht breekwerk, ideaal! Makkelijk om tegeltjes in je badkamer of keuken eraf te beitelen.
Kracht
Voordat je een boorhamer koopt moet je nagaan voor welk soort klussen je hem gaat gebruiken. Bij zwaarder boorwerk is het aan te raden om een krachtigere machine aan te schaffen. Hoe kun je zien of een machine krachtig is? Dit kan je zien aan het aantal Watt en Joule een machine heeft. Bij elke boorhamer op deze site word het Wattage en Joule’s aangegeven. Hoe hoger deze zijn, hoe krachtiger de machine is. Vaak word er ook wel bij gezet of de machine in het krachtigere segment zit. Een algemene richtlijn als volgt:
– Boorhamers met minder dan 2 Joule slagkracht zijn geschikt voor lichte boorwerkzaamheden.
– Boorhamers met een slagkracht tussen de 2 en 3 Joule zijn geschikt voor gemiddelde boorklussen.
– Boorhamers met een slagkracht boven de 3 joule zijn geschikt voor het zwaardere boorwerk.
Locatie van klussen
Wat ook handig is om op te letten is de locatie van de klussen die je gaat uitvoeren met je boor-/ combihamer. Zo kun je tegenwoordig ook een accu boorhamer kopen als je wat meer mobiliteit nodig hebt. Dit kan handig zijn voor klussen op moeilijk te bereiken plekken, grote hoogtes of op steigers. Je zult je verbazen over hoe krachtig deze machines tegenwoordig zijn, ookal lopen ze op een accu.
Merken & Duurzaamheid
Als je een boor-/ combihamer aanschaft wil je natuurlijk dat deze lang meegaat. Duurzaamheid is belangrijk en er zijn een paar merken die dit zeker kunnen bieden. Zo is een Makita boorhamer of Bosch boorhamer een gegarandeerde lange termijn aankoop. Kijk maar eens bij je vader in de gereedschapskist. Grote kans dat er een stuk gereedschap van deze merken tussen ligt. Ze gaan echt al decennia mee, en zijn geproduceerd met duurzaamheid in gedachte. Ze zijn wat duurder dan de non-merken, maar dit betaalt zich dubbel en dwars uit op de lange termijn.
Boorkop soort
Bij de aanschaf van je boorhamer is het verstandig na te gaan wat voor soort boorkop deze heeft. Zo heb je machines met een snelspan kop, of een boorkop met SDS-Plus systeem. Deze zijn niet universeel met elkaar verwisselbaar. Als je wilt voorkomen dat je straks 2 verschillende soorten boren en beitels hebt zal je er dus goed aan doen dit mee te nemen in je aankoopbeslissing. Voorbeelden van boorhamers met een SDS-Plus systeem zijn de PBH 2100 RE en de PBH 2500 SRE.
Wat doet de rest?
Mocht je er echt niet uitkomen en wil je gewoon een machine kopen om aan de slag te kunnen? Dan is het misschien handig om te kijken wat de rest van Nederland doet. We hebben de meest populaire boorhamers voor jou op een rijtje gezet, zodat je direct kan zien welke het meest gebruikt worden en het bestverkocht zijn. Zo kom je er altijd uit!